Blog

kiełbasa i czosnek

Kiełbasa krakowska czy kiełbasa żywiecka?

Kiełbasa to jedno z najbardziej popularnych dań w polskiej kuchni. Wśród wielu rodzajów tych wyrobów mięsnych, dwa szczególnie zasługują na uwagę - kiełbasa krakowska i kiełbasa żywiecka. Czym się różnią i która z nich smakuje lepiej? 

Czytaj więcej

zupa flaki w rosole

3 staropolskie przepisy z wykorzystaniem naszych podrobów

Kuchnia staropolska słynie z wykorzystania różnorodnych składników, w tym także podrobów. Choć obecnie nieco zapomniane, warto wrócić do tych smacznych i pożywnych dań, które kiedyś gościły na polskich stołach.

Czytaj więcej

wędzonki

Jak przechowywać wędzonki?

Wędzonki to tradycyjne przekąski, które od lat cieszą się dużym zainteresowaniem wśród Polaków. Wyróżniają się wyjątkowym smakiem, a właściwe przechowywanie tych produktów jest kluczowe dla zachowania ich jakości. W poniższym artykule dowiemy się, jak przechowywać wędzonki, aby cieszyć się nienagannym smakiem przez długi czas.

Czytaj więcej

pasztetowa

Czym jest pasztetowa i w jaki sposób się ją przygotowuje?

Pasztetowa to popularne danie mięsne, które może być podawane na różne sposoby i stanowić zarówno przekąskę, jak i główny element obiadu. Warto wiedzieć, z czego się ją przygotowuje i jakie są najczęstsze sposoby jej smażenia i przyrządzania. 

Czytaj więcej

wędzonka

Ciekawe zastosowania wędzonek

Gdybyśmy przeprowadzili ankietę na temat rodzaju jedzenia, z którym najbardziej kojarzą się wędzonki, większość osób z pewnością wskazałaby kanapki. Kanapki z wędzoną szynką, schabem, polędwicą itd. to klasyka w kanapkach śniadaniowych i na kolację, jedzonych w domu i zabieranych do pracy, do szkoły, na wycieczki i wszelkie inne wyjazdy. A co z innym zastosowaniem wędzonek? - Pytanie niby proste, a jednak w sieci czasem się pojawia.

Czytaj więcej

kiełbasa na grilla

Jaką kiełbasę najlepiej wybrać na grilla?

Kiełbasa to rodzaj wędliny produkowanej z mięsa lub podrobów z dodatkiem ziół i przypraw. Kupując kiełbasę na grilla, warto w pierwszej kolejności zwrócić uwagę na objętość wody – im mniej wody zawiera kiełbasa, tym jest bardziej twarda. W praktyce oznacza to, że po upieczeniu kiełbasa może stać się zbyt sucha.

Czytaj więcej

mieszanka wędlin

Jak odbywa się produkcja wędlin?

Polacy uwielbiają wędliny i coraz częściej stawiają na produkty wysokiej jakości powstające z dużej ilości mięsa oraz bez zbędnych dodatków. W jaki sposób produkowane są takie artykuły spożywcze? Zachęcamy do lektury.

Czytaj więcej